Министерство на отбраната е изпратило писмо-заявка, свързано с проучване на възможности за

...
Министерство на отбраната е изпратило писмо-заявка, свързано с проучване на възможности за
Коментари Харесай

Правителството обяви намерение да купи още 8 F-16

Министерство на защитата е изпратило писмо-заявка, свързано с изследване на благоприятни условия за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70. Това излиза наяве от държавно известие за среща на премиера Бойко Борисов с представители на американската компания „ Локхийд Мартин “, от която България към този момент закупи бойни самолети за потребностите на защитата ни. В диалога взе участие също посланикът на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа.

„ Правителството възнамерява развиването на стратегическото партньорство с „ Локхийд Мартин “ в дълготраен проект “, е представен да казва премиерът Борисов по време на диалозите. Израз на това предпочитание са квалифицираните и изпратените от Министерството на защитата писма-заявки, свързани с изследване на благоприятни условия за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, на нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично съоръжение в подтекста на плановете за рационализация на Въоръжените сили на България

През лятото на предходната година България плати наведнъж 1,3 млрд.долара или към 2,2 млрд.лв по договор между Съединени американски щати и България за производството и придобиването  на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета).  Пакетът включва образование на водачи и наземни екипажи, логистика, помощно съоръжение и военна техника. Още изначално обаче планът е за общо 16 самолета, който обаче бе разграничен на две. Втората част от плана, който беше признат преди две години от Народното събрание, обаче не посочва точни периоди по кое време би трябвало да се направи поръчката за идващите 8 самолета. Преди време от Военновъздушни сили оповестиха, че по проект идващият контракт би трябвало да бъде подписан през 2023 – 2025 г. Предполага се, че в случай че се купят отново F-16, то те ще излязат по-евтино, тъй като Съединени американски щати има стратегия, при която, когато една страна към този момент е купила бойна техника, то след това за нея има понижения.

„ Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е единствено покупка, а израз на желанието на България за необратима рационализация на въоръжените й сили за реализиране на действителна оперативна съгласуемост с останалите страни членки на НАТО “. Това е декларирал още министър-председателят Бойко Борисов на срещата.

Акцент на срещата бе дълготрайното съдействие, което се осъществя с помощта на Програмата за индустриално партньорство сред България и Съединени американски щати. Освен чисто военните измерения на подписаните контракти, партньорството планува основаване на промишлен потенциал за поддръжка и развиване на добитите качества в бъдеще.

„ Поради това преглеждаме подписаното Рамковото съглашение с „ Локхийд Мартин “ като доста потребен инструмент за реализацията на индустриалното съдействие по линия на F-16 Block 70, което ще способства за дълготрайното икономическо развиване и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера “, посочи министър председателят Бойко Борисов. Той бе безапелационен, че с помощта на договореностите ще се внедри неповторимо за страната ноу-хау в българската промишленост, която развива активност в региона на сигурността и защитата.

Министър-председателят Бойко Борисов означи, че българското държавно управление обезпечи финансиране в размер на 300 милиона лв. за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите 100 милиона лв. бяха отпуснати по бюджета на Министерството на защитата още през август т.г., а плануваната инфраструктура ще се употребява и от в този момент съществуващите бойни самолети във Военновъздушни сили.

В хода на диалога бе изтъкнато, че епидемиологичната конюнктура през последните месеци повлия върху напредъка на взаимната активност на Министерството на стопанската система, Министерството на защитата и „ Локхийд Мартин “. Но сега двете български ведомства приготвят основаването на взаимна работна група за обмисляне на ефикасното осъществяване на дейностите по Рамковото съглашение. „ Успешното осъществяване на плановете от програмата с изключение на чисто софтуерен и стопански аспект имат и огромен политически заряд “, добави министър-председателят Бойко Борисов. Той уточни, че с вложенията в съвременно военно съоръжение България става още по-сигурна, което усилва и качествата на Алианса. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР